To af de mere interessante tegn fra den nordvestlige kyst canadiske First Nations kunstverden omfatter den vilde mand og den vilde kvinde i skoven. Disse to er ofte portrætteret i en dramatisk udseende masker udskåret af Northwest coast canadiske First Nations kunstnere.

Den vilde mand i skoven fra canadiske First Nations kunst kaldes Bak’was og er et lille menneske-lignende væsen, der bor i skoven. Han har dyb rund øjne, der er sunket ind i hans sockets og bryn, der rager ud frem. Hans kinder er hule, hans mund grimasser ofte og hans næse fremstår som et kroget næb. Det siges, at den vilde mand undertiden kan ses tidligt om morgenen på stranden indsamling af hjertemuslinger, som er en type af bløddyr som sin mad. Den vilde mand anses også chefen for spøgelser og ånder mennesker druknede svævede ofte i nærheden af ham. Mennesker skal passe på vildmand fristende andre til at slutte sig til ham for et måltid. Hvis man spiser nogle af den vilde mand mad, bliver man til et væsen ligesom ham.

I modsætning til den vilde mand er den vilde kvinde i skoven eller Dzunuk’wa som hun kaldes, en kæmpe stærk og frygtindgydende figur to gange størrelsen af mennesker. Fra nordvest kysten canadiske First Nations kunst og legende er hun en mørk og behårede ogress med overnaturlige kræfter. Hendes næsten blinde øjne er også store og sunkne som dem i den vilde mand, men nogle gange har de en rød glød. Hun er normalt portrætteret gør hendes vilde opkald (“Uh, huu, uu, uu”) med hendes åbne mund og tykke røde rynket læber. Det siges, at hvis børn tåbeligt vandrer ind i skoven, den vilde kvinde vil fange dem og spise dem. Den vilde kvinde bærer en kurv på ryggen, som indeholder de børn, som hun fanget. Heldigvis, hun betragtes som ikke meget lyse og normalt børn er i stand til at snyde hende undslippe. Interessant nok, selv om de vilde kvinde repræsenterer den mørke og farlige side af skovene, er hun også en bringer rigdom til nogle nordvestlige kyst canadiske First Nations stammer. En vild kvinde maske kan betragtes som noget af et statussymbol, der kun nogle magtfulde og rige nordvestlige kyst canadiske First Nations familier har.